Welkom aan boord - Bienvenue a bord - Welcome on board

the Grand Ascenseur de Strépy,down
the swing bridge and the museum
view on the Grand Ascenceur from the Ancienne Branche
Ronquieres in the lock going up
Ancienne Branche, inthe lock going up

 

De Belgische liften en het hellend vlak van Ronquières

We hebben meerdere malen met veel plezier en ontzag gebruik gemaakt van de spectaculaire kunstwerken (zo worden sluizen, liften e.d. genoemd) in het zuiden van België.
Heel bijzonder is een rondje Ronquières – Strépy-Thieu – Ronquières (zie ook ons blog voor de beschrijving van onze tocht in2011).

Oude techniek uit de vorige eeuw, een hellend vlak (1968) en een serie van 4 scheepsliften
(1888-1917) en een paar bruggen. Het Canal du Centre, ancienne branche, de liften en de bruggen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.click to enlarge

Komend vanuit het noorden eerst de anderhalve kilometer lange helling van Ronquières omhoog, waar je ruim 60 meter hoogteverschil bedwingt.
Doordat het gebruik na de opening stelselmatig afnam wordt wel gezegd dat het hoort tot de "grands travaux inutiles"

Dan weer naar beneden via de Grand Ascenseur de Strépy-Thieu uit de 21e eeuw, tien jaar geleden gebouwd, de huidige vervanger van voorheen vier liften en een sluis, die in één keer 73 meter daalt.

Vervolgens via het Canal du Centre, ancienne branche, weer omhoog, die ene sluis en vier liften. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de lift van Strépy.

Niet alleen zijn het allemaal bijzondere kunstwerken, ook de route waarin zij liggen is de moeite waard.
Het kanaal voert door een paar gezellige dorpjes, langs een museum waar het verhaal van de oude liften wordt verteld en groene oevers.

pijl naar de top