Welkom aan boord - Bienvenue a bord - Welcome on board

Roundabout in Roubaix
liftbridge in Spierecanal
Roubaix
Entrance Spierecanall from the Scheldt
spectators
a narrow canal

 

Kortrijk naar Lille (of vice versa) door
het Spiere kanaal en Canal de Roubaix

Vanuit middeleeuws Kortrijk kan je door een stel hele oude sluizen het Kanaal van Bossuit in dat je naar de Schelde brengt.
Daarna via het Spierekanaal (Canal de l’Espierre) en het Canal de Roubaix naar Lille in
Noord-Frankrijk.

In 2011 waren wij het eerste grote schip dat de gehele lengte van Spiere tot Lille bevoer nadat het kanaal ruim 25 jaar gesloten was geweest.
Het is een klein kanaal, net 40 kilometer lang, dat in België bij de Schelde begint en door liefelijk landschap voert. Je passeert twee grenzen, eerst die van Vlaanderen naar Wallonië en dan de grens met Frankrijk.
In Frankrijk heet het Canal de Roubaix, hier gaat het door een meer stedelijk en soms wat industrieel gebied.
De aanleg is begonnen in 1821 en voltooid in 1843. Tot de sluiting speelde het een (afnemende) belangrijke economische rol.click to enlarge
Met een totaal van 20 sluizen en nog een handjevol bruggen duurt het wel 5 dagen om de hele tocht door deze kanalen te “doen”. Bijzonder is ook de passage, slechts éénmaal per dag toegestaan, onder de twee bruggen van de rotonde in Roubaix. Hiervoor wordt met behulp van vier man het verkeer stilgelegd. De passerende schepen trekken veel bekijks.

Onderweg ook nog het nodige te zien en te doen.
Zoals het proeven van het plaatselijke bier, Satcheur (de satcheur is degene die het schip over het jaagpad trekt), in de uitspanning in Leers op de Frans-Belgische grens.
Of een niet te missen bezoek aan het Musée de la Piscine dat in Roubaix in het voormalige zwembad is gevestigd.
Roubaix is een grote stad met veel mogelijkheden om te winkelen.
Of een wedstrijdje Jeu de Boules op de baan die naast de steiger in Marque en Baroeul ligt.

Sinds de opening in 2011, gelukkig zijn wij er toen gelijk door gevaren, zijn er telkens problemen waardoor de doorvaart vaak gestremd is, maar wie weet lukt het noch een keer.

pijl naar de top